Hiking Europa
Schotland

Glasgow

Schotland is een dunbevolkt, ruig en grillig 'land'. Een land van lochs, glens en prachtige bergen; een waar paradijs van natuurliefhebbers en actievelingen. Tijdens een reis naar Schotland, met haar typische eigen cultuur, mag een bezoek aan een van de 2 grote steden zeker niet gemist worden. Hoewel buurman Edinburgh bekend staat als toeristische topbestemming heeft ook de grootste stad van Schotland, Glasgow, veel te bieden en is een bezoek aan de stad het meer dan waard.

Hoewel Glasgow niet direct als toeristische hotspot wordt beschouwd is het een van de hipste en aantrekkelijkste steden van Groot Brittannië. Over de laatste 20 jaar heeft de stad zich van een pessimistische industriestad ontwikkeld tot een moderne, culturele metropool met gerenommeerde restaurants, een ruim aanbod aan voortreffelijke musea, goede winkelmogelijkheden en een fantastisch nachtleven. In Glasgow wonen vele studenten die zeker bijdragen aan het progressieve, dynamische karakter van de stad.

George square wordt beschouwd als het centrum van de stad en aan dit mooie plein kan ook het indrukwekkende gebouw van de City Chambers gevonden kan worden. Het Thron Theatre en de Glasgow Cathedral, de enige nog bestaande Middeleeuwse kerk van het land, kunnen in de Merchant City, een deel van het centrum dat vol staat met gebouwen in Victoriaanse stijl, gevonden worden. Naast de imposante kathedraal ligt de Necropolis begraafplaats, een groot mysterieus kerkhof met prachtige uitzichten over de stad.
In Glasgow kunnen talrijke, meestal gratis, musea gevonden worden waar cultuur liefhebbers helemaal aan hun trekken komen. De Scottish Maritime Museum, Gallery of Modern Art en de 'armadillo' Science Centre zijn enkele voorbeelden van uitstekende musea.

Langs de rivier de Clyde, die Glasgow, doorkruist kunnen een aantal mooie parken en bezienswaardigheden worden gevonden. Zo is een bezoek aan het Glasgow Green Park met het People's Palace zeker de moeite waard, terwijl het recent geopende Riverside Museum ook een aanrader is. Langs beide oevers van de rivier wordt er druk gebouwd, gerenoveerd en ontwikkeld: het Clyde Waterfront project. Het project is een van de grootste stedelijke ontwikkelingen in Groot Brittannië en richt zich op het aantrekkelijker maken van het gebied én de stad. Iets wat de Commonwealth Games in 2014 in de stad ook zeker zullen doen. De voorbereidingen die voor dit grote evenement worden getroffen zullen de stad nog completer maken.

Tijdens een verblijf in Glasgow mag een bezoek een erkend restaurant en een typische pub zeker niet gemist worden. De stad staat bekend om haar live music scene, die overal in de stad gevonden en ervaren kan worden. In 2008 werd de Glasgow zelfs uitgeroepen tot Unesco City of Music, en in een van de vele gezellige pubs kan de dag perfect worden afgesloten met lekkere lokaal biertje


Mijn lange afstandstochten in Schotland

Overzicht

 • 1997 West Highland Way
 • 1998 Trektocht van Stonehaven via Lochnagar naar Breamar
 • 2006 Solo trektocht NW Highlands, zie Reisverslag Solo-trektocht NW Schotland 2006
 • 2007 Solo trektocht Schotland: Cairngorms en Wester Ross, zie Reisverslag Solo-trektocht Schotland 2007
 • Hiking in Schotland

  Schotland is een land bij uitstek om lange trektochten te maken door onherbergzaam gebied. Er bestaan vier officiele Lange Afstands Wandelpaden (LAW) in Schotland (zie ook kaartje):

 • West Highland Way
 • Southern Upland Way
 • Spayside Way
 • Great Glen Way


 • Naast deze officiele LAW zijn er vele niet officiele LAW. In feite bestaat Schotland uit een groot netwerk van wandelwegen, waarvan sommigen al eeuwen oud zijn. In het boekje "Scottish Hill tracks (Scottish Rights of Way and Acces), 4th edition 2004" staan meer dan 300 beschreven.

  Wandelen in Schotland